Vrabci v Žatci

Minipivovar U Orloje dnes začíná prodávat ExperimentALE

20.12.2017, 10:00 | Tomáš Kassal

Minipivovar U Orloje dnes začíná prodávat ExperimentALE

CHRÁM CHMELE A PIVA Každý měsíc nové pivo, ale pod stále stejným názvem ExperimentALE bude nabízet svým zákazníkům Minipivovar U Orloje, který vaří pivo v areálu Chrámu Chmele a Piva (CHCHP) v Žatci. Nové pivo je výsledkem spolupráce CHCHP a Chmelařského institutu Žatec.

První várka o objemu 5 hektolitrů se začíná prodávat dnes a jde o třináctistupňové pivo. Síla i chuť se ale budou různé měnit i s ohledem na sezónu. „Používat se bude nově vyšlechtěný aromatický chmel, který dodává Chmelařský institut. Chmel je certifikovaný, ale ještě se s ním nemůže úplně volně obchodovat. Využívat ho mohou jen minipivovary,“ uvedl pověřený ředitel CHCHP Ondřej Baštýř.
Experimentální pivo patří k typu ALE, konkrétně jde o India Pale ALE. India = svrchně kvašené pivo, Pale = světlé, ALE = silně aromatická piva (silná hořkost = anglický typ, výrazné aroma = americký typ). Nové žatecké pivo tak kombinuje americký a anglický typ piva s využitím českého chmele.
„Pivo vaří v našem pivovaru U Orloje sládek Chmelařského institutu Jan Hervert, který zároveň vytvořil recepturu a dodává „chmelové“ suroviny na výrobu piva. Ty jsou jedinečné tím, že byly šlechtěny a testovány právě Chmelařským institutem několik let a byly použity do piv na mnoha degustacích tak, aby byly vybrány skrz celou pivovarskou obec (sládci mnoha pivovarů, obchodníci s chmelem, chmelaři) ty nejlepší. ExperimentALE je tedy jedinečné pivo typu IPA, ale z českých aromatických chmelů (Vital, Kazbek). Je jedním z prvních výstupů druhé generace „voňavých/aromatických“ chmelů a bude k ochutnání právě v pivovaru U Orloje,“ vysvětlil Ondřej Baštýř s tím, že první várka byla uvařena 30. listopadu.
Tvůrci říkají pivu experimentální ALE, protože má znaky, které popisuje Ondřej Baštýř takto:
1) je jen z českých chmelových odrůd vyšlechtěných Chmelařským Institutem
2) chmel je šlechtěný několik let a ještě není rozšířen ke komerčnímu účelu
3) pivo je svrchně kvašené, za studena chmelené a najdete v něm soulad mezi anglickou hořkostí ALEu a americkým aroma
4) várky se budou lišit svou stupňovitostí a svým charakterem (v létě přejdeme na „lehčí“ variantu, pivo bude i „tmavší“).

Komentáře k článku

EllTURA - 7.6.2018, 23:15 - IP: 5.101.64.98

Zithromax Skin Sensitivity cialis Cheapeast Finasteride Zithromax Single Dose Chlamydia

Online Payday Loan - 7.6.2018, 23:44 - IP: 178.159.37.148

how to get cash online payday online payday [url=https://onlinepayday.us.org]best payday loans online[/url]

best insurance rates - 7.6.2018, 23:46 - IP: 46.161.9.70

go auto insurance number best car insurance quotes auto insurance costco goautoinsurance

Vaše jméno: *
Přihlašte se a Vaše jméno bude vyplněno automaticky
Váš příspěvek: *
Kolik je 2 plus 3? *

Navštivte Žatec

Chmelařské muzeum | Chrám chmele a piva | Židovská synagoga | Křížova vila | Městská radnice a věž | Renesanční sladovna | Regionální Muzeum K. A. Polánka | Turistické infocentrum Žatec | Muzeum Homolupulů | Železný most přes Ohři | Dreherův pivovar | Kostel Nanebevzetí Panny Marie | Pivovary v Žatci

Tato stránka byla zobrazena 6225x.

© 2012 - 2018 Vrabci v Žatci - Žatec a okolí | Kontaktní údaje | Napište nám: redakce@VrabcivZatci.cz
Jakékoliv užití obsahu je bez souhlasu zakázáno. Pokud chcete obsah využít, kontaktujte nás.